Чи можна спалювати сміття, листя у дворі приватного дому

Спалювання листя на городі

В Україні заборонено спалювати листя, гілки, суху траву навіть на своєму подвір'ї, городі чи присадибній ділянці. Під час спалювання сухостою у навколишнє середовище викидаються шкідливі для органів дихання речовини.

Чи можна спалювати листя на своєму подвір'ї?

Відповідно до Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій власники повинні тримати в чистоті свою прибудинкову територію, а саме очищати від сміття, тари, опалого листя. При цьому заборонене спалювання сміття, листя, трави на своєму подвір'ї.

Листя можна збирати в купи та вивозити на звалище або прибирати у спеціальні місця для компостування.

Штраф за спалювання листя, трави, гілок

У статті 771 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено штраф у розмірі від 180 до 360 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3 060 грн до 6 120 грн) за:

  • випалювання стерні, луків, пасовищ та інших ділянок,
  • спалювання опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках,
  • випалювання інших зелених насаджень, газонів.

Посадовим особам загрожує штраф від 15 300 грн до 21 420 грн.

Відповідно до статті 82 КУпАП за спалення сміття, листя, сухої рослинності на своєму подвір'ї передбачено штраф:

  • на громадян від 20 до 80 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340 - 1 360 грн);
  • на посадових осіб, підприємців від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850 - 1 700 грн).

У разі масштабної пожежі, яка завдала значної шкоди природі, лісу або призвела до загибелі рідкісних тварин, штраф може бути до 30 тис. грн або кримінальна відповідальність та позбавлення волі на строк від 3 до 8 років із відшкодуванням збитків.

Куди повідомляти про людей, які палять листя

Відповідно до статті 50 Конституції України, яка гарантує безпечне для життя та здоров'я навколишнє середовище, кожен з нас має законне право боротися з паліями.

У разі виявлення таких фактів необхідно звертатися до органів контролю:

  • до патрульної поліції України - 102 (цілодобово);
  • до виконкомів районних рад;
  • до Інспекції з благоустрою міської ради;
  • до представників громадських організацій або інспекторів.

Як компостували опале листя

Міністерство екології України рекомендує компостувати опале листя. Для цього необхідний резервуар або просто яма, куди насипається листя і поступово зволожуються. Згодом вийде органічне добриво для ґрунту.

Коментарі ()

  1. Дементий Дементий 29 січень 2024, 14:16 # 0
    Я уже много лет так делаю с травой и листьями. У меня компостная загородка на участке размером 2х4 метра, разделена напополам. Каждый год в отдельной загородке. Через два года всё, и листья и трава перегнивают полностью. Пару раз за сезон поливаю раствором марганцовки. И обязательно переворачиваю, разрыхляю. Так лучше он обдаётся воздухом и качественней перегнивает. Также для хорошего перегнивания поливаю брагой. Два стакана сахара, две столовых ложки дрожжей, 12 литров воды — бродит 7-10 дней. Этим поливаю компост. Результат радует.
    1. Андрей Андрей 29 січень 2024, 14:15 # 0
      Интересно. В компостную яму, со временем получится органическое удобрение… А каков период времени? Для недалёких, деревья сбрасывают листву каждый год. И в конце концов на огород не выйдешь, будет сплошная компостная яма. Ставьте спец. баки для листьев, компостируйте, а потом продавайте желающим удобрение. Это к поселковым советам относится. Земли у них немеряно, но только для своих нужд. Вот и выделении участок под компостную яму.
      1. Максим Максим 29 січень 2024, 14:14 # 0
        Законодательством Украины по отходами при их сбора, перевозки, хранения, обработки, утилизации, обезвреживания, удаления или захоронения запрещено их отвезти на хранилища мусора или мусорные бачки, сжечь на территории своего частного дома при соблюдении правил пожарной безопасности. Биологи настаивают на сжигании зараженных вредителями листьев. Почему я на территории своего частного дома, не могу сжечь сжечь пару ведер опавших листьев, но можно жарить с дымком шашлык и готовить на дровах в летней кухне пишу?
        1. Алекс Алекс 29 січень 2024, 14:14 # 0
          У меня сосед несколько лет топит котёл мазутом и менты руки разводят, мол ничего мы сделать не можем. Но теперь буду действовать по другому-обратился в экологическую службу и там гарантировали, что при первом же случае звонить им и они сами с ним разберутся так, что, как сказали — забудет, что такое спички. А штраф за это от 7000 грн. до 36000 и плюс возмещение компенсации за нанесённый вред здоровью… Серьёзная служба экология.
          1. Александр Александр 29 січень 2024, 14:10 # 0
            Вот бы прочитать и взглянуть хоть на один протокол об административном нарушении! И вычитаь каким это таким хитрым образом (даже по заявлению соседа) будет определяться вред нанесенный окружающей среде и /или хнарушения норм и правил благоустройства. насколько мне известно чтобы определить загрязнение воздуха, то необходимо привлекать как минимум (недешевого) специалиста специализированной лаборатории с множеством приборов учета и контроля…
            1. Егор Егор 29 січень 2024, 14:12 # 0
              Вот и проведут экспертизу и вы за нее заплатите в дополнению к штрафу, так что жгите листья на здоровье
            2. Татьяна Татьяна 29 січень 2024, 14:09 # 0
              Жечь костры нельзя в частном секторе Даже ветки! А вот пилеты — те же ветки только еще с клеем — можно! А от их дыма просто угораешь! И «никакого вреда для атмосферы нет!» Парадокс!
              1. Олена Олена 29 січень 2024, 14:07 # 0
                Чи можна палити сміття в часному секторі на подвір'ї?
                1. Дмитро Дмитро 29 січень 2024, 14:09 # 0
                  Можете палити, єдине що вам загрожує це штраф за порушення правил благоустрою, це 340 — 1360 грн, якщо звісно ви не спалите сусідній будинок, ліс або поле
                2. Міша Міша 29 січень 2024, 14:06 # 0
                  Чи можна палити гілки та траву на своєму городі?
                  1. Ира Ира 29 січень 2024, 14:05 # 0
                    Можно ли палить костры в Украине во время войны во дворе частного дома?
                    1. Костя Костя 29 січень 2024, 14:04 # 0
                      Можно ли жечь костер во дворе частного дома, например жарить шашлыки?

                      Написати коментар